zondag 7 december 2008

Philips werkt aan winkel van toekomst

Elektronicaconcern Philips werkt aan de winkel van de toekomst. Door de inzet van talloze technologische snufjes moet de beleving van het winkelen intenser worden. Zo moeten etalages interactiever worden om de klant meer binding te laten krijgen met een winkel of een bepaald merk bij flagship brand stores.

De winkel van de toekomst van Philips is gevestigd bij Philips Research in Eindhoven. In het Shoplab is een proefopstelling gemaakt. Tot de onderdelen behoren een interactieve etalage die reageert op het wijzen van de vinger door de consument en de oogbewegingen van de consument. Tevens kan de etalage reageren op het naderen van een persoon. Terwijl het assortiment van de winkel eerst op de ruit geprojecteerd wordt, wordt na het benaderen van de ruit de etalageruit transparant waardoor de klant de winkel kan inkijken.

Tot de gebruikte technieken behoren ook lichttechnieken. Zo zijn er kubusjes die de kleur van het tentoongestelde product over kunnen nemen. Ook is er een pen met een kleurensensor die panelen de kleur van een bepaald product kan laten aannemen. Hiervoor wordt led-technologie gebruikt. Er wordt ook nog gewerkt aan technologie voor persoonsherkenning, zoals een klantenkaart met RFID-chip voor persoonlijke aanbiedingen.

Wat vindt u van dit idee? Denkt u dat in de toekomst veel winkels deze techniek gaan toepassen? Laat me uw reactie weten!

zaterdag 29 november 2008

Pantene "Geef om haar"



Pantene heeft in samenwerking met de Stichting tegen Kanker het 'Geef Om Haar'-fonds opgericht. Dit fonds wil vrouwen met kanker die geconfronteerd worden met haarverlies en die het financieel minder goed hebben emotioneel en financieel bijstaan.

Eén op vier vrouwen krijgt kanker. Vrouwen die strijd leveren tegen kanker ervaren het verlies van hun haar als één van de ergste aspecten van deze ziekte. U kunt deze vrouwen helpen door hen je glanzend, gezond haar te schenken of een bijdrage te storten voor het 'Geef Om Haar'-fonds.

Denkt u dat deze reclame aanslaat en mensen tot actie aanzet? Zou u uw haar daarvoor speciaal laten groeien of als u lang haar hebt, dit schenken aan dit goed doel? Laat het me weten!

zaterdag 22 november 2008

Donna wordt MNM

De nieuwe naam van de radiozender Donna wordt MNM, wat staat voor 'muziek en meer'. Peter Van de Veire wordt het gezicht van de nieuwe zender die voortkomt uit de restyling van VRT. Vanaf 5 januari 2009 zal MNM te beluisteren zijn.

VRT kreeg al meteen tegenreacties na het bekendmaken van de nieuwe naam van onder andere Mars, de fabrikant van de bekende gekleurde snoepjes M&M’s en blijkbaar is MNM ook de naam van een meubel- en designbedrijf in Temse.

Wat vindt u van de nieuwe naam MNM? Denkt u dat MNM met Peter van de Veire meer succes zal hebben dan Donna?

maandag 17 november 2008

Reclameadvertentie

Welke onderdelen moet een reclameadvertentie bevatten?

- visual (aanstekelijke foto) geeft het kernidee weer
- caption line (slogan)
- inhoudstekst
- signature (merk of logo)
- baseline (bodemlijn) vat het verhaal van een merk of reclame samen
- headline (koplijn) dient om aandacht te trekken

Als voorbeeld heb ik een advertentie van Carrefour uitgewerkt:
- De foto van de Carrefourtas staat centraal en is zo duidelijk zichtbaar.
- Rechtsonder staat de slogan van Carrefour: ‘Zo eenvoudig kan ’t leven zijn’.
- Onderaan de pagina bevindt zich de inhoudstekst, deze geeft meer uitleg over Carrefour en haar producten.
- De logo’s van Carrefour, GB en Express GB staan linksonderaan. Het logo van Carrefour staat ook in het groot op de tas waardoor je meteen weet over welk merk het gaat.
- De headline staat in deze advertentie bovenaan: ‘De grootste keuze en de scherpste prijzen’. Deze is in een groot lettertype gezet zodat het goed opvalt.

Merkt u deze onderdelen ook op in advertenties? Leest u de inhoudstekst of kijkt u enkel naar de foto, de slogan of het merk? Laat het me weten!

zondag 2 november 2008

Reclames puilen uit van de sterren

Steeds meer fabrikanten laten hun merken promoten door bekende mensen. In de VS is het aantal vip`s in reclames toegenomen van circa 1.200 in 2002 naar ruim 4.000 in 2006, oftewel 9% van alle reclames. Zuid-Korea is de koploper met sterren in 61% van de reclames. In Japan is dit percentage eveneens hoog (49%), maar in Zwitserland bijvoorbeeld is slechts in 3% van de commercials een vip te zien.
Onderzoeker Carlo Praet licht toe dat de sterren in collectivistische, veelal niet-westerse culturen vaak fungeren als keurmerk voor geaccepteerd consumentengedrag, terwijl mensen in meer individualistische culturen zich weinig aantrekken van beroemdheden. Niettemin profiteren steeds meer sterren van de sterrencultus in het Westen en het feit dat het aantal reclamecampagnes enorm is toegenomen. Het Britse onderzoeksbureau Datamonitor waarschuwt echter dat hierdoor bij de consument ook `sterrenmoeheid` kan ontstaan.
Paul Blok, managing partner van reclamebureau DDB Amsterdam, zegt dat het inhuren van een ster soms ook betekent dat het merk geen verhaal heeft. In sommige gevallen kunnen vip`s door hun privégedrag het merk zelfs schaden. Over het algemeen echter geldt dat de ster en het merk elkaar versterken. De aantrekkelijkheid van en identificatie met een ster maken een merk gewild."

donderdag 04 sep 2008

Bron: Express
http://www.express.be/business/nl/marketing/reclames-puilen-uit-van-de-sterren/97011.htm

Komt u dit fenomeen ook vaak tegen in reclame? Koopt u soms een product dat u normaal niet zou kopen omdat er een bekende ster in de reclame voorkomt?

maandag 6 oktober 2008

'Wetenschappelijke' reclame niet altijd even wetenschappelijk

Bijna driekwart van alle wetenschappelijke claims in reclame zijn misleidend. Vicks werkt niet tegen hoest. Martine Taelman en Jean-Pierre De Greve namen in de eerste drie maanden van 2004 282 reclameboodschappen onder de loep, waarvan 55 gedrukte advertenties en 227 tv-spots. Waarbij ze zich beperkten tot de categorieën zelfzorggeneesmiddelen (over the counter, verkrijgbaar zonder voorschrift), wellbeing (cosmetica, luchtverfrissers, deodorants, wasverzachters), voedingswaren, wasproducten en schoonmaakmiddelen. 60% van de reclame had wetenschappelijke verwijzingen.

In plaats van een hoofdband kan je net zo goed een nat washandje gebruiken om hoofdpijn te bestrijden. Becel Pro-Activ helpt alleen de cholesterol verlagen in combinatie met gezonde voeding. Het zijn maar drie van de 117 door Martine Taelman (VUB) onderzochte reclameboodschappen die misleidende of zelfs foutieve wetenschappelijke informatie bevatten. Wat niet betekent dat de gecontroleerde spots en advertenties in hun geheel onwaar zouden zijn. “We hebben tien criteria vastgelegd om reclame wetenschappelijk te noemen,” zegt professor Jean-Pierre De Greve van de Vakgroep Natuurkunde aan de faculteit wetenschappen van de VUB. “Een patent in een advertentie voor geneesmiddelen, de aanwezigheid van een wetenschapper… Als er sprake is van wetenschap, gaat het meestal om verschillende elementen en beweringen. Sommige zijn correct, andere niet. De meeste shampoos doen het haar inderdaad perfect glanzen maar het volume dat getoond wordt, is een utopie.”

De onderzochte spots waren te zien op Vitaya, Kanaal 2, VTM en VT4, de advertenties in Dag Allemaal, Flair, Knack, Humo, Weekend Knack, Libelle en Joepie.

1. Céline Direct Power Top Een afslankingsmiddel. Claim: verwerkt 900x meer vetstoffen dan andere crèmes. 1 gram zou volstaan om 900 gram af te vallen. Absurd.

2. Oxy Life Antioxydanten Claim: remt de veroudering af en ‘vernieuwt’ de vitaliteit. Nooit bewezen - de antioxydanten worden hier louter gebruikt als reclameargument. Crèmes om de huid te verjongen werken wèl, hoewel je er nooit rimpels mee kan krijgen.

3. Snoreeze Tegen snurken. Niet erkend, niet wetenschappelijk onderbouwd. De lypozomen uit de advertentie zijn uit de lucht gegrepen, de visuele voorstelling slaat nergens op.

4. Pharmaton Preparaat van vitaminen, mineralen, spoorelementen en ginseng ‘tegen stress en vermoeidheid’. De illustratie toont een levenslijn in een hand, met daaronder de tekst ‘Een leven vol leven’. De werking van dit product is niet aangetoond.

5. Vanish Gel Een waskrachtversterker die ‘alle’ vlekken verwijdert. Blijkt bij nader onderzoek toch niet geschikt voor àlle vlekken, bijvoorbeeld op wol en zijde.

6. Cryochrono Hoofdband Werkt! De band verlicht de hoofdpijn zelfs heel snel, en dat is wetenschappelijk ook perfect verklaarbaar omdat hij koud wordt. Je kan net zo goed een koud washandje op je hoofd leggen. Door de koude gaan je bloedcellen open en krijg je een betere bloeddoorstroming. Niet echt misleidende reclame maar er bestaat wel een veel goedkoper en eenvoudiger alternatief.

7. Vicks Blue Vaporub Met menthol, eucalyptus en essentiële oliën, tegen hoest en een verstopte neus. Iedereen voelt zich er beter bij, maar veel doet Vicks eigenlijk niet. Het product heeft in elk geval geen enkele medische werking.

8. Danone Petit Gervais Claim: vitamine D helpt om de calcium in de yoghurt vast te hechten aan de beenderen. Correct, maar de bijhorende tekening klopt niet.

9. Minarine Becel Pro-Activ Cholesterolverlagend? Ja, als de minarine gecombineerd wordt met gezonde voeding, zoniet heeft ze geen enkel effect.

10. Yakult Goed voor de darmflora. Klopt als een bus, Yakult is een wetenschappelijk perfect verantwoord product, maar die flora kan je ook gezond houden met een evenwichtige voeding, en dan heb je helemaal geen Yakult nodig.

* Wetenschap in Reclame: verleiding of misleiding van de consument (Martine Taelman, doctoraatsthesis VUB onder de leiding van professor Jean-Pierre De Greve)

Bron: Vivat